Protest la Bălceşti: Localnicii nemulţumiţi de ?nchiderea spitalului cer demisia ministrului Cseke
Posted by Bobby on April 07 2011 22:45:08

Locuitorii din Bălceşti, judeţul Vâlcea, protestează, nemulţumiţi de hotărârea Ministerului Sănătăţii de a închide spitalul din localitate. Oamenii cer demisia ministrului Sănătăţii. Un bărbat a murit, joi, în faţa Spitalului Bălceşti, recent desfiinţat, în timp ce aştepta ambulanţa. Rudele victimei nu ştiau că unitatea medicală a fost desfiinţată.


Extended News

 

Medicii de la Spitalul Bălceşti spun că se aşteptau la astfel de situaţii după desfiinţarea spitalului. "E o situaţie incertă. O unitate desfiinţată. Au rămas câţiva medici, printre care şi eu. Erau pe toate specialităţile. Pneumologie, Neurologie, ORL. Erau secţiile de bază, plus cele care v-am spus. Situaţia mea e că deocamdată consult când apuc. Dacă sunt solicitată de copii, îi văd. Acum sunt în parcul din Bălceşti. Îi văd unde pot. Acasă, în cameră unde sunt asistentele care păzesc spitalul. Unde sunt abordată, mă duc şi văd pacienţii", a declarat Victoria Şencăr, directorul medical Spitalul Bălceşti.

Staţia de salvare are doar două ambulanţe şi o ambulanţă are nevoie de o oră şi jumătate să revină în staţie.
"Acest caz de la Vâlcea a fost atipic. S-a sunat la 112 şi un alt vecin a plecat la Bălceşti cu pacientul. Când s-a dat anunţul pacientul era în stare de inconştienţă. Când a ajuns la Bălceşti, unde într-adevăr au declarat pacientul decedat şi nu au mai dat primul ajutor... După ce a plecat pacientul spre Bălceşti a fost trimisă o ambulanţa la întâlnire, dar nu s-a putut lua legatura şi ambulanţa l-a ajuns din urmă, dar medicii de la Bălceşti l-au declarat deja mort. Era mai bine să fie ţinut pe loc şi să primească indicaţii de prim ajutor, decât să fie transportat cu o maşină personală. La momentul actual, dacă avem o situaţie şi ambulanţele sunt plecate, se trimite cea mai apropiată masina din localitatea următoare, în zonele unde este elicopter, se trimite elicopterul", a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Unitatea a fost desfiinţată la 1 aprilie. Deşi Consiliul Local a dat o hotărâre pentru menţinerea Spitalului Bălceşti, ministerul nu a ţinut cont de decizia Consiliului Local.

Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, un raport privind acest caz. Şeful Guvernului a mai spus că detalii pe această temă vor fi prezentate vineri de ministru.

 

Sursa: realitatea.net